Alexandros Papadiamantis – żyjący i tworzący na przełomie wieku XIX i XX poeta i pisarz grecki nie ukrywał swojego uwielbienia dla lokalnej kuchni. Już jako młody chłopiec dorastający na Skiathos, odkrywał uroki tej maleńkiej wyspy, łącznie z daniami przyrządzanymi w tradycyjny sposób przez starsze mieszkanki. Nic dziwnego, że bohaterowie jego wierszy i powieści nieraz spożywali posiłki czy oprawiali zwierzęta. My w tym tekście nie będziemy wyjaśniać, jak dokładnie pokroić kozę (ich jest najwięcej, dlatego kozina króluje w karcie dań) i filetować rybę, a ostatecznie doprawić mięso. Ale za to polecimy restauracje, gdzie ciągle żywe są smaki sprzed stu lat.
Dlaczego greckie jedzenie na Skiathos jest tak pyszne?
Wydaje się, że takie przywiązanie do kulinariów to echo przeszłości, ale nic bardziej mylnego. Na Skiathos wciąż trafiają na talerze potrawy gotowane albo smażone tak, jak dawniej. Niemal wszystkie restauracje mają menu, w którym zawsze znajdziesz coś typowego tylko dla tej części Grecji. Zanim zaprosimy Cię w podróż po takich miejscach (z setek lokali wybraliśmy 10 wyjątkowo dobrze ocenianych, również ze względu na klimat), najpierw warto przyjrzeć się garnkom. Co w nich jest?
Przede wszystkim wysokiej jakości, naturalne produkty (dzikie warzywa horta, owoce morza – szczególnie skorupiaki i kałamarnice; różne, świeżo łowione ryby; zioła, sery, owoce typu oliwki, śliwki, migdały itd.), które dobrze zmieszane tworzą pachnącą, oryginalną potrawę. Kucharze inspirują się przepisami babć, stąd możesz być pewny, że Twój brzuch będzie napełniony, a kubki smakowe zadowolone. Bo takiego jedzenia, jak na Sporadach Północnych próżno szukać w całej Grecji, a co dopiero w Polsce. Restauracje na Skiathos świetnie zatem wywiązują się ze swojej funkcji.
Jakie są polecane dania na Skiathos?
Zapewne już zgłodniałeś? Spokojnie. Wytrzymaj jeszcze, tym bardziej że prawie wszystkie restauracje są często otwarte od rana do wieczora. Pragniemy bowiem podzielić się Tobą naszymi ulubionymi potrawami. Gdy już przekroczysz próg jednej z jadłodajni, to koniecznie zamów sobie na obiad albo kolację:
- favę – grecką pastę z łuskanego grochu podawaną z sardynkami;
- homara z zieleniną albo kalmara z cebulą;
- gulasz z królika;
- kruche mięso z kozy w ajerkoniaku.
A na deser nie daj się długo namawiać na takie słodkości, jak:
- hamalia – ciastka z bułki tartej, wyglądające jak trójkątne naleśniki, z miodem, ze skórkami pomarańczy i orzechami;
- tiropita – grecki placek serowy;
- baklawa – tamtejszy, weselny przysmak, wielowarstwowy deser z kruchego ciasto filo, z migdałami;
- aspro – „słodkie łyżeczki”, drobno posiekane, białe, blanszowane migdały z syropem cukrowym i cytryną;
- amygdalota – klasyczne greckie ciasteczka migdałowe.
Jakie są najlepsze restauracje na Skiathos?
W przerwie między zwiedzaniem wyspy, aby mieć siłę do dalszych wypraw, potrzebujesz niezbędnej energii. Taka będzie dostarczona wraz z posiłkami. Tymi wymienionymi wyżej oraz wieloma innymi (również z kuchni międzynarodowej), serwowanymi przez niezwykłe restauracje. Znajdziesz je niemal na każdym kroku, spacerując np. wzdłuż portu czy jednej z plaż.
My zachęcamy, abyś w 2024 i 2025 roku udał się do tych dziesięciu restauracji i tawern (kolejność dowolna):
Restauracja Scala
Adres: Skiathos 370 02, Grecja
Średnia cena za obiad/kolację: 25-30 euro
Bardzo popularny lokal starym porcie. Nowoczesna restauracja z widokiem na morze, która jest jednocześnie barem. To w niej zjesz pyszne, wykwintne, kreatywnie podane posiłki kuchni śródziemnomorskiej. A także te bazujące na miejscowych produktach, w sam raz dla wegetarian. Spróbujesz m.in. sałatek, makaronów z owocami morza, przystawek w postaci krewetek, ale szef kuchni głównie poleca pieczoną jagnięcinę albo fileta z tuńczyka. Tak syte dania popijesz winami albo koktajlami.
Więcej o tej restauracji dowiesz się, klikając tutaj.
Restauracja Pork’n’roll
Adres: Platanias, Agia Paraskevi 37002 Greece
Maksymalna cena za obiad/kolację: 32 euro
Restauracja na południu wyspy Skiathos, otwarta w wiosce Platanias (codziennie od godziny 12.00 do 23 w nocy). Z dostępnym ogródkiem i przyjazną obsługą. Jak sama nazwa wskazuje, serwowane są w niej najlepsze dania z wieprzowiny (gyros, grillowane kiełbaski, burgery, souvlaki itp.).
Więcej informacji o Pork n Roll (jakże kreatywna nazwa!) znajdziesz tutaj.
Restauracja Giardino Segreto
Adres: Odos Eyaggelistrίas 14, Skiathos 370 02, Grecja
Średnia cena za obiad/kolację: od 13 do 20 euro
Wielu przyjezdnych uważa, że właśnie tutaj można zjeść najsmaczniejsze jedzenie na całej wyspie. Wygląda niepozornie, ale w środku zaczyna się magia greckiej kuchni, też za sprawą „tajemniczego ogrodu”, gdzie są stoliki. Chwalone jest np. danie z łososia oraz musaka.
W tym miejscu garść informacji o tej restauracji.
Restauracja Nikos
Adres: Papadiamanti 8, Skiathos 370 02, Grecja
Cena za obiad/kolacją od osoby: od 10 do 20 euro
Jadłodajnia działająca od 40 lat (jedna z najstarszych na wyspie), w której najesz się do syta. Oferująca kuchnię typowo grecką. Poza smakowitymi potrawami (między innymi gyrosem i kalmarem), jej zaletą jest też miła i bardzo sprawna obsługa.
Restauracja Infinity Blue
Adres: Kolios 370 02, Grecja
Cena za obiad/kolację: od 15 do 40 euro
Bardzo dobra restauracja nad zatoką Kolios. Prowadzona od lat przez pełnych pasji do gotowania braci. Położona na wzgórzu, tuż przy plaży. Siedząc na balkonie i jedząc zawsze świeże ryby, makaron z owocami morza, pyszne pulpeciki z cukinii albo filet z udka kurczaka, będziesz jednocześnie cieszył oko pięknym widokiem na morze. I ten wspaniały deser – domowa baklava z lodami, palce lizać!
Restauracja Windmill
Adres: Opposite Pension Margarita, Skiathos Town 370 02 Greece
Cena za obiad/kolację: od 30 do 50 euro
Warto tu wcześniej zarezerwować stolik, bo w kategorii „najlepsze restauracje na Skiathos”, Windmill jest oblegany. Szczególnie w sezonie turystycznym. Sympatyczna, znająca się na kuchni greckiej właścicielka, proponuje gościom bogate menu (może je podejrzeć tutaj). W nim m.in. różne pyszne zupy, czy tak oryginalne, nietypowe danie, jak lazania ’a la minute’ z polędwicą wołową oraz pianką parmezanową. Ale jest coś jeszcze, co przyciąga klientów. Mowa o samym budynku, w którym mieści się owa elegancka restauracja. Nazwa jest nieprzypadkowa, bo faktycznie trafisz do starannie odrestaurowanego wiatraka, jednej z najstarszych budowli na Skiathos.
Restauracja Agnadio
Adres: On the Road To the Monastary of Evangelistria, Vigles, Skiathos Town 370 02 Greece
Średnia cena za obiad/kolację: różna – od 25 do nawet 45 euro
Lokal na wzgórzu z fantastycznymi widokami, gdzie poza dobrym jedzeniem, zawsze jest też bardzo dobry kontakt z klientem/gościem. Zanim wyruszysz w drogę, aby zobaczyć wszystkie ukryte skarby wyspy, powinieneś zatrzymać się na obiad w Agnadio. To przykład restauracji oferującej szeroki wybór dań mięsnych oraz rybnych. Zarówno tych z kuchni śródziemnomorskiej, jak i lokalnej (ach te kotlety jagnięce!).
Restauracja Johnny’s
Adres: Tzaneria Bus Stop 12, Skiathos 370 02, Grecja
Cena za obiad: 30-35 euro
Urocza, mała tradycyjna tawerna i bar w jednym. Znajduje się tylko kilka minut drogi od centrum miasteczka Skiathos. Piękny, oświetlony ogród sprawia, że jest tam cudowna atmosfera. Przyczyniają się do niej również przyjaźni kelnerzy. A co do jedzenia? Oczywiście produkty greckiej wyspy: od wszelkich owoców morza i ryb po świeże warzywa oraz potrawy mięsne.
Restauracja Debone
Adres: Panora 8 Skiathos Island, Skiathos Town 37002 Greece
Średnia cena za obiad/kolację: przystępna
To w tej nowej stekowo-grillowej restauracji skosztujesz wspaniałych win oraz spróbujesz soutzoukakia – jedyne w swoim rodzaju klopsiki w stylu greckim. Wiele osób chwali też inne dania, nie tylko typowo greckie, w tym np. carpaccio z okonia morskiego czy z wołowiny.
Tutaj więcej na temat Debone.
Grill House Kozakias
Adres: Old Port, Skiathos Town, 370 02, Grecja
Cena za obiad/kolację: od 15 do 20 euro za osobę
Ostatnią jadłodajnią, jaką chcemy Ci polecić jest Grill House Koziakas. Jak się już domyślasz, to miejsce bazujące na daniach z dużego grilla. Pieką się na nim wszystkie rodzaje mięs, od jagnięciny po wieprzowinę. Intensywne zapachy docierają do Twoich nozdrzy już z daleka.
Jakie są najlepsze bary na Skiathos?
Na wyspie Skiathos nie tylko popularnością cieszą się restauracje. Okazuje się, że również do barów przychodzi sporo turystów, bawiących się wspólnie z mieszkańcami. Łącznie jest około 30 takich otwartych do późnych godzin nocnych, miejsc, ale najlepsze drinki oraz muzykę, często z występami na żywo, serwują:
- Phedrock Bar (na Riga Ferrerou, Skiathos 370 02; ceny od 5 do 20 euro, duży ekran telewizora, gdzie można oglądać mecze oraz prywatne kabiny w sam raz na wieczory kawalerskie);
- Danny and Zoe’s Blind Dog (to w tym barze, mieszczącym się na Papadiamanti, Evaggelistrias, Skiathos 370 02, jego właściciele grają na gitarach przeboje Genesis oraz Dire Straits, a koktajle w cenie od 10 euro są przepyszne);
- The Old Port House Bar (przytulny bar na 28 Nikotsara Street, Skiathos 370 02; oferujący np. szeroką gamy piw beczkowych w cenie od 3 do 7 euro oraz specjalnie wyselekcjonowane wina w butelce albo szklance);
- Mojo Bar by the Sea (stylowy bar z ogródkiem na plaży, pod bujnymi drzewami, z koktajlami już za 10-15 euro oraz smacznymi kanapkami);
- Hakuna Matata (nazwa nawiązująca do słynnego powiedzonka Timona i Pumby z „Króla Lwa”, mały bar bardzo blisko głównego portu, z nalewanym piwem i różnymi koktajlami na zamówienie w atrakcyjnych cenach wynoszących raptem kilku euro; co ciekawe nazwy drinków są nazwami plaż na Skiathos).
Restauracje na Skiathos – krótkie podsumowanie
Teraz już wiesz, że na Skiathos będziesz ciągle najedzony podczas swojego kilkudniowego urlopu. Liczne restauracje konkurują ze sobą o miano tej najlepszej. Nie powinno to zaskakiwać – wszak greccy właściciele kochają jedzenie, zarabiając dzięki turystom. Są szczęśliwi, mogąc poczęstować zagranicznych gości swoimi tradycyjnymi potrawami. Z kolei turyści są zachwyceni z powodu dość przystępnych cen za poszczególne dania. Przyrządzane na podstawie lokalnych receptur – o jakże oryginalnym smaku i zapachu, jakże idealnie oddające charakter frazeologizmu: niebo w gębie!
Autor: Przemysław Jankowski – Człowiek, który zakochał się w majestatycznych Górach Skalistych (po kilku miesiącach w Kanadzie nie mogło być inaczej). Poza tym wielki fan polskich jezior, nawet tych najmniejszych. A także pasjonat rowerowych wycieczek i odkrywania pięknych miejsc w swoim kujawskim regionie. Zawsze chciał być jak Indiana Jones – badać stare zabytki w najdalszych zakątkach świata, ratować przed grabieżą „magiczne” artefakty i doświadczać przygód przez wielkie P. To gdzie teraz na wyprawę!?